Lp.
|
Nazwa pojęcia |
Definicja
|
Źródło
|
1. |
Alergen |
Czynniki bądź substancje, które powodują reakcję uczuleniową. W zależności od drogi, jaką alergen dostaje się do organizmu, można mówić o różnych rodzajach alergii. Wyodrębnia się alergię wziewną, alergię pokarmową i alergię kontaktową.
|
https://portal.abczdrowie.pl/co-to-sa-alergeny
[dostęp: 31.10.2018]
|
2. |
Bioasekuracja |
Działania zmierzające w kierunku ochrony populacji ptaków na fermie przed czynnikami zakaźnymi.
|
http://www.portalhodowcy.pl/288-podstawowe-zasady-bioasekuracji-na-fermach
[dostęp: 31.10.2018]
|
3. |
Choroby odzwierzęce |
Choroby roznoszone przez zwierzęta lub przenoszące się na człowieka poprzez kontakt bezpośredni ze zwierzęciem albo poprzez surowce pochodzenia zwierzęcego.
|
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/choroby-odzwierzece-zoonozy_35353.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
4. |
Chów |
Zapewnienie zwierzętom hodowlanym prawidłowych warunków bytowania i rozwoju, dzięki którym możliwy jest pełny rozwój pożądanych cech. Obejmuje czynności takie jak karmienie i pielęgnacja, związane z utrzymaniem zwierząt od czasu ich nabycia - zwykle młodych osobników - do czasu uzyskania przez nie oczekiwanych cech użytkowych. Odchowane zwierzęta w przypadku drobiu mogą być użytkowane do produkcji jaj, mięsa i pierza.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
5. |
Deratyzacja |
Zabieg polegający na usunięciu gryzoni (szczury, myszy) z pomieszczeń przy użyciu bezpiecznych sposobów.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
6. |
Dezynsekcja |
Zabieg polegający na usunięciu z budynków inwentarskich owadów (karaluchów, pleśniakowca lśniącego, much i innych) roznoszących bakterie, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób i epidemii skutkującej wymieraniem drobiu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
7. |
Dobrostan drobiu |
System chowu, który zaspokaja podstawowe potrzeby zwierząt, przede wszystkim w zakresie: żywienia, dostępu do wody, potrzebnej przestrzeni życiowej, zapewnienia towarzystwa innych zwierząt, leczenia, higieny utrzymania, mikroklimatu pomieszczeń, warunków świetlnych. Jednocześnie nie pozwala na okaleczanie zwierząt oraz zapewnia ich schronienie przed złymi warunkami klimatycznymi.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
8. |
Drób |
Udomowione gatunki ptaków, które wykorzystuje się do produkcji jaj, mięsa i pierza. Do drobiu zalicza się między innymi: kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki.
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
9. |
Ferma drobiu |
Wydzielona, specjalistyczna jednostka organizacyjna, wyizolowana przestrzennie i odpowiednio zabezpieczona sanitarnie, stosownie wyposażona, zajmująca się chowem, a czasem także hodowlą drobiu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
10. |
Ferma drobiu produkcyjna |
Gospodarstwo specjalistyczne prowadzące intensywny chów drobiu dla celów komercyjnych (jaja konsumpcyjne, mięso drobiowe).
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
11. |
Ferma drobiu reprodukcyjna |
Gospodarstwo specjalistyczne zajmujące się wychowaniem, chowem i rozmnażaniem oraz krzyżowaniem materiału hodowlanego pozyskanego z ferm zarodowych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
12. |
Ferma drobiu zarodowa |
Gospodarstwo specjalistyczne prowadzące hodowlę jednego gatunku drobiu, celem podtrzymywania, udoskonalania i rozmnażania rodów i linii hodowlanych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
13. |
Hodowla |
Zespół zabiegów zmierzających do poprawienia cech zwierząt gospodarskich (chowanych w prawidłowy sposób), w zakres których wchodzi ocena wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt gospodarskich, selekcja oraz dobór osobników do kojarzenia i uzyskania ich potomstwa.
|
Ustawa z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002132/O/D20172132.pdf
[dostęp: 31.10.2018]
|
14. |
Kierunek użytkowania |
Sposób wykorzystania chowanego drobiu (np. produkcja dla pozyskania jaj, mięsa).
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
15. |
Kojarzenie hodowlane |
Krzyżowanie zwierząt na podstawie oceny wartości hodowlanej, w celu oszacowania zdolności zwierzęcia do przekazywania określonej cechy lub zespołu cech na potomstwo. Ocena wartości hodowlanej może być dokonywana, w zależności od specyfiki gatunku, rasy, odmian, rodu, linii, stada lub typu użytkowego na podstawie wyników oceny wartości użytkowej, oceny typu i budowy, rodowodu lub oceny innych cech.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
16. |
Odchów |
Czas potrzebny na wychowanie piskląt w dorosłe osobniki.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
17. |
Pomieszczenia inwentarskie |
Budynki przeznaczone do hodowli zwierząt w gospodarstwie rolnym.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
18. |
Produkty drobiarskie |
Produkty otrzymane z żywego drobiu, tj. jaja, pierze, puch kaczy i gęsi.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
19. |
Przepisy zoohigieny |
Przepisy dotyczące higieny żywienia, pojenia i transportu zwierząt gospodarskich.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
20. |
Rasa |
Grupa osobników w obrębie gatunku (np. kur, gęsi, indyków, kaczek), odznaczających się zespołem swoistych cech przekazywanych dziedzicznie.
|
https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/rasa.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
21. |
Reakcja alergiczna |
Nadmierna reakcja organizmu przy kontakcie z alergenem (np. bakteriami, wirusami, środkami chemicznym i itp.).
|
https://portal.abczdrowie.pl/reakcja-alergiczna
[dostęp: 31.10.2018]
|
22. |
Silos paszowy |
Zbiornik przeznaczony do przechowywania paszy dla drobiu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
23. |
Środki ochrony indywidualnej |
Wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu ochrony przed jednym lub wieloma zagrożeniami związanymi z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
|
http://www.ryzykozawodoweonline.pl/srodki-ochrony-indywidualnej-id13.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
24. |
Środki ochrony zbiorowej |
Środki przeznaczone do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym i pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy, będące rozwiązaniami technicznymi stosowanymi w pomieszczeniach pracy, maszynach i innych urządzeniach.
|
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20031691650/O/D20031650.pdf
[dostęp: 31.10.2018]
|
25. |
Wzbogacanie pasz |
Proces uzupełniania pasz w brakujące witaminy i składniki mineralne w zależności od gatunku, kierunku produkcji i wieku drobiu.
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
26. |
Zakłady drobiarskie |
Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją piskląt, hodowlą drobiu, ubojem i przetwórstwem drobiu, produkcją wyrobów garmażeryjnych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
27. |
Zgarniacz ściółki |
Urządzenie nałożone na widły ręczne przeznaczone do usuwania zanieczyszczonej obornikiem ściółki.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, Warszawa 2016
|
28. |
Zootechnika |
Nauka zajmująca się badaniem hodowli i chowu zwierząt oraz użytkowania zwierząt gospodarskich.
|
https://www.uczelnie.net/zootechnika
[dostęp: 31.10.2018]
|